Pålning – tekniken som får huset att stå

Vet du vad det är som gör att ett hus står stadigt på marken, trots att huset väger flera ton? Du är inte ensam om att ha stått och betraktat ett höghus och frågat dig själv hur det kan komma sig att huset står kvar på marken, trots att det blåser, regnar och sker underjordiska förskjutningar i marken. Pålningen är med andra ord viktigt för att husen vi bygger ska stå kvar så länge som de gör, utan att marken under dem faller sönder. 

Genom en konstruktion i marken, så kallad pålning, befäster man byggnaden djupt ner i marken, ofta så djupt att det når någon form av underjordiskt berg. Du kan läsa om smidigare pålning med Geobear och få en tydligare förståelse för vad det här med pålning är för något. De skriver också om traditionell pålning och vad man använt det till.

Grundkonstruktion i allt runt omkring oss

Överallt där människan har byggt större och mer vädertåliga byggnader finns en så kallad grundkonstruktion. Det är på den som hela byggnaden sedan förlitar sig på och gör att byggnaden inte faller genom marken. En bra grundkonstruktion klarar:

  • Att jorden under oss förändras och förflyttas
  • Att det blåser kraftigt
  • Översvämningar

Och massa mer.

Norrlands nation i Uppsala är för många känt som en vacker byggnad där det ryms massa olika studentikosa aktiviteter för universitetsstuderande. Det har också visat sig att byggnaden bokstavligt talat varit påväg att rasa ner i ån, varför man beslutat sig för att det krävs en ny grundsförstärkning och pålning. Ett annat exempel på en byggnad som har behövt stärkas i grunden är medicinhistoriska museet i centrala Göteborg.

När man bygger ett hus med belastning på en ganska liten yta är det desto viktigare med pålning. Pålningen består egentligen helt enkelt av pålar som man sticker djupt ner i marken, det vill säga så långt det krävs för att nå en stabil yta under marken som kan klara av belastningen av huset. Strängt taget kan man se det lite som trädens rötter, att huset sitter fast djupt ner i marken, mycket djupare än vad vi kan se om vi bara betraktar byggnaden utifrån.